tisdag 28 mars 2006

Uppdrag Vostok slutfört

Okej, vetskapen att det är världens största insjö är cool men det är trots allt bara vanligt h2O.

Sitter nu på ett cybercafe i Stockholm och väntar på tåget till Sundsvall...Efter sista turen kommer total tågsträcka att uppgå till overkliga 1350 mil vilket motsvarar 1/3 varv runt jorden.

Vad som hände på slutet var att jag och Kent tog ett busbilligt flyg till Tallinn (Estonian Air) medan Stefan anlände med båt via Helsingfors. Henrik stannade i Moskva och flög hem till Sverige. Efter 6 v. i Mongoliet och Ryssland känns Tallinn som en dyr stad men kvaliteten på t ex maten är oerhört hög.

Nachotallrikarna eller hamburgertallrikarna på favoritbarer som t ex justa Nimega Baar eller Molly Malones är mycket bra tilltagna och maten smakar suveränt. Gissa om vi var tacksamma gäster. "Hälsa kocken! Det godaste jag ätit i hela mitt liv!" Superlativen flödade.

Highlights:
Det flödade även en hel del slantar men vi ville göra ett bra "partyavslut" på denna omtumlande och annorlunda tripp. Jag fick frågan häromdagen ang. vad som varit bäst under resan och det är svårt att ge ett direkt svar men här är några viktiga highlights:

- Att under den första tågsträckan Moskva - Ulan Baator känna det totala lugnet och veta att man bara ska ta det lugnt i 5 dagar. Göra lite kaffe eller "knasterpasta" och kolla på "filmen" som visas utanför fönstret.

- Flodkryssare på Volga. När "tågväggen" infunnit sig blev det en nytändning att kliva ut på däck och andas frisk luft och ha "hur mycket plats som helst" att röra sig på.

- Atmosfären i Ulan Ude. Denna i det närmaste okända Sibiriska stad bjöd på härligt pratsamma och nyfikna människor. 50% "Mongolryssar" och 50% "vanliga ryssar".

- Ta en isande Baltikaöl för 5 SEK på stora torget i Krasnoyarsk.

- Lyssna till hejaklacken för Krasnoyarsk Metallurg och deras hejaramsor och klagomål på domaren under fotbollsmatchen mot Novosibirsk.

- Kolla in filminspelning av 400 marscherande soldater på Röda Torget i Moskva.

- Se 100-årsjubileet för Hotell National i Moskva. Skådisar och modeller anlände i limos.

- Beträda en av världshistoriens mest betydelsefulla platser: Stalingrad - och se vaktavlösningen i sorgens sal.

- Shopping: Lasta ryggsäcken full med CDskivor a´ 20 kr styck Ryska militärklockor är också en hit!

- Kolla in bergen i Mongoliet

Svårt hitta något direkt negativt men det som varit jobbigast är att behöva prata "dadda-hink-o-spade-ryska" eller 6-year-old-kids-english" i 6 veckor och inte kunna föra ordentliga konversationer.

Ynka 2 varmvattenduschar under 10 dagars tid var inte heller så skoj sen tycker jag att byn Listvyanka och Lake Baijkal floppade också. Okej, vetskapen att det är världens största insjö är cool men det är trots allt bara vanligt h2O. Mer intryck och bilder kommer framöver när alla minnesbilder sorterat in sig i huvudet.

Anders Thorsell. Stockholm, 2003-06-23, kl. 12.21