torsdag 9 mars 2006

Uppdrag Vostok - Luffa till Sibirien och Mongoliet!

Intro
Tågluffa till Ulan Bator, Mongoliet, med mytomspunna, legendariska gedigna och klassiska Transsibiriska järnvägen. Detta genom 8 tidszoner via Moskva, Irkutsk, Baijkalsjön. Därefter vända västerut via rutten Ulan Ude - Sludyanka - Listvyanka -Irkutsk - Novosibirsk - Omsk - Yekaterinburg. Sedan åka flodbåt på Volga mellan Kazan och Stalingrad (Volgograd) innan siktet ställs mot Moskva. Ja, så löd färdplanen för den i vårt tycke briljanta drömresan som genomfördes 10 maj - 23 juni 2003 - av en grupp globetrotters från Sundsvall. På denna webbsajt kan du läsa mer om resan via reserapporter.

Förberedelser
Ett äventyr av denna kaliber kräver mycket noggranna förberedelser och tanken på avfärd väcktes hela ett år innan. Svårast var definitivt att skaffa ett visum till Ryssland med double entry - giltigt längre än en månad. (Tack till företaget Barry Martin i Stockholm).

Varför?
Varför? Ja, denna drömresa hade legat och gnagt ett antal år i deltagarnas huvuden och efter oräkneliga tågluffningar och bilsemestrar i forna Sovjet kände vi oss tillräckligt laddade och erfarna för att ro detta drömprojekt i land. Ursprungsplanen var att luffa till Peking och sedan resa upp mot Vladivostok men sen kom SARS-hysterin och omkullkastade planerna. Därför blev istället Mongoliet vändpunkten men tid gavs istället åt en utflykt i södra delen av Europeiska Ryssland. Slutsats: Ett mycket stort äventyr kryddat av spännande städer, möten, kulturkrockar och kontraster som ingen, mig veterligt, genomfört eller upplevt tidigare.

Rapporter

Moscow heat wave
2003-05-12
Extremt tidig uppstigning i good old Sundsvall i lördags. Sedan väntade tåg till Arlanda och flyg med Aeroflot. I Moskva slog en värmevåg (Ca 25 grader i luften) emot oss när vi väl "viftat bort" alla taxiskummisar på flygplatsen. Sedan hoppade vi på lokalbussen. Det kostar ca 3 SEK att åka de 30 kilometrarna till city med buss och Metro medan taximaffian vill ha ca 500/700 SEK...

Framme på hotellet så körde vi vågen av lycka när vi såg utsikten. Vi har vy över Kreml-kyrkorna och bor endast 50 m. från symbolen för Ryssland, St Basils Cathedral! STORT! Trötta men glada strosade vi runt på den mest kända gågatan, Arbat, och naturligtvis Röda Torget med omnejd. Stefan som inte varit här tidigare verkade gilla storslagenheten. Igår söndag besökte vi så den häftiga parken VDNKh. Byggd då Sovjetunionens ledare ville visa upp vad man lyckats uppfinna.

Här finns bl a ett 90 m högt raketmonument i titan, Gagarins rymdraket VOSTOK samt Aeroflotplan, kraftledningar och annat skoj. På senare år har stället förvandlats till en marknadsplats så det är riktigt härliga kontraster då försäljare står och grillar biffar under rymdraketerna :-) Stefan och Kent tog en åktur i Rysslands största pariserhjul men jag hoppade över detta då prislappen var lite väl saftig. Därefter tog en vild jakt på en TVapparat över. Efter mycket sökande lyckades Stefan till sist övertyga personalen (på ett sunkigt casino) att byta kanal till den pågående VM-finalen mellan Sverige-Kanada... Tyvärr blev det inget guld så för att liva upp stämningen åkte vi på Metrosightseeing istället. Vi åkte till de coolaste stationerna i det 185 stationer stora t-banesystemet. STORT!

Snart ska vi träffa en representant från en resebyrå. Vi ska (förhoppningsvis) få våra tågbiljetter. Imorgon kväll går tåget mot Ulaan Baator. Det är suveränt väder, ca 25 grader och man går klädd i tshirt dygnet runt. Priserna har ökat rätt mycket på ett par år men det går att klara sig billigt undan om man letar runt lite bland restauranger/pubar mm. Ha det fint!
Moskva, 12 maj 2003. Anders (Tretjak) Thorsell

Skosulan ryker i Moskva
2003-05-13
Ja, jag erkänner, den där svarta illaluktande röken som svept in i Sundsvall senaste tiden kommer från Moskva och originerar från mina skosulor... ...kanske inte så konstigt då vi gått ca 2 mil om dagen i denna gigantiska metropol. Vi åker även mycket Metro men avstånden är - trots allt stora... Idag har vi bl a besökt Krigsmuseet och den nyöppnade kliniskt renpolerade, glänsande Metrostationen Park Pobedi intill. Rulltrappan sägs vara världens längsta. I Metron åker förresten mer passagerare än tunnelbanorna i New York och London tillsammans varje dag. STORT! Lite mer skojiga aktiviteter: Kollade häromdagen in den uppstoppade kroppen av Sovjetunionens grundare. Jo - de har ännu inte begravt V.I Lenin utan mannen med det lustiga skägget vilar fortfarande i sitt mausoleum på Röda Torget.

Stefan briljerar både med att snappa upp det kyrilliska alfabetet och med ryska fraser men så har han haft 2 st lärare i världsklass med sig också :-) Vi har nu checkat ut från STORA Rossija som med sina 3000 rum är bland Europas största hotell och nu skall vi snart börja provianteringen/hamstringen inför resan till Mongoliet. Ikväll kl. 22 avgår tåget från Yaroslavskistationen. Skall bli mycket mycket spännande! Mongoliet här kommer vi!
Moskva 13 maj 2003. kl 16.40. Anders (Tretjak) Thorsell

SMS rapport: Ryssbröd i Yeka
2003-05-14
Klockan närmar sig 18 och vi närmar oss staden Yekaterinburg vid Uralbergen (hoppas vi, eftersom tåget stannar till där och vi behöver ryssbröd!). Tidzoner och skog, skog, skog gör att det är svårt att uppskatta var vi är. Men vi tuffar in i en stor stad som bör vara Yeka. Kanon att Resa med Transibiriska!
Anders 'Tretjak' Thorsell