söndag 5 mars 2006

Slutstation Budapest

Efter en något seg tågresa kom jag så till slutstationen för Balkan 2005: Budapest. Det har hänt en hel del sedan jag först var i stan, 1988. Då hade precis Ungerns första McDonald´s resp. Adidasbutik öppnat och det var i stort sett de enda "västliga ingredienserna" i Budapest vid den tiden. Svartväxlare frekventerade stan och det var stor skillnad på officiell bankkurs och svartväxlarkurs.

Minns att en "Bigmeny" kostade ynka 4 (!) kronor 1988. Jag, Magnus och Henrik hyrde en lägenhet för "peanuts" och levde som kungar. Allt har blivit dyrare nu men jag ska inte gnälla allt för mycket om det. Jag gillar Budapest. Det är en storstad med skön känsla.

Anlände till Nuygatistationen och gav mig ut till närliggande hostels för att hitta ett singelrum men allt var fullbokat. Det var bara att kapitulera och besöka turistinformationen. Inte blev man glad precis då allt de kunde erbjuda till någorlunda pris var "inackordering" i privatrum. För 40 Euro fick jag ett rum på Budasidan vid en av broarna. Tog metron och gick sedan 2-3 km för att komma fram. "Tanten" som hyrde ut var en pensionerad doktor med goda kunskaper i tyska och hon var riktigt sympatisk. Rummet var av modell enklare och mindre. En bäddsoffa och en bokhylla var i princip allt som fick plats men det fanns inte tid och kraft att ödsla mer tid på boendefrågan. Staden kallade!

Gick på rundtur i city och besökte på kvällen en pub som heter "For sale". Liveband och bra stämning. Juste interiör då gästerna har som vana att placera sina visitkort i taket. Det hänger tusentals kort i taket samt en hel del andra prylar som sedlar mm. Träffade på dels några Düsseldorftyskar som jag kunde fortsätta övningen i det tyska språket med. Till min glädje talade dom "Hochdeutsch" vilket jag kan förstå utan problem. Tack för det!

Sen hamnade jag i ett sällskap med 5-6 Londonbor innan jag gick vidare hemåt. Vid Donaufloden träffade jag på 3 grabbar från Lund och gick med dem till ett fantastiskt utedisco. Det var flera tusen pers. ute trots att det inte ens var helg! Fri entré säger man inte heller nej till. Det var en riktigt kul kväll som slutade sent, sent.Nästa dag var jag ute och prickade av de största sevärdheterna. Jag gick tillryggalade säkert 20-30 km. till fots men tog ändå en sväng till utomhusdiscot på kvällen. Nu var det fredag så det var knökat med folk, säkert 5000 pers. På natten var det 25 grader varmt!

På denna resa har jag haft det bästa vädret någonsin under en Europaluff. Det regnade EN dag och då satt jag på buss och tåg i Kroatien samt Bosnien. Ett imponerande facit!

Härnäst: Betyg och priser

2005-09-20, Budapest, Ungern