söndag 12 mars 2006

The Mongolian funny chart

2003-05-21
Igår anlände en lätt tagen deltagare nr 4, Henrik Olsson. Han hade haft en tuff flygning med Aeroflot från Stockholm/Moskva. Herr Mongol i stolen framför hade maximalt nedfällt säte hela tiden, även vid start o landning. Benutrymmet var redan från start minimalt, suckade Henrik. Piloten som framförde den gamla slitna Tupolevmaskinen sluddrade fram att planet närmade sig Ulan och avslutade med en a la MIG-modell dvs inflygning i mycket hög hastighet och störtdykning. Han hade uppenbarligen varit stridspilot i CCCP för 50-60 år sedan :-)

...Men Henrik såg mycket glad över att vara i Ulan Bator så det var med ny energi jag visade honom runt i city. Jag hade haft en bra vila på mitt fina hotell.Efter dagens slut satte vi oss ned och listade lite lustiga avvikelser vi hittills noterat i detta annorlunda land.

The Mongolian funny chart list kommer här:
1. Många vandrar omkring i folkdräkter. Berusade män i folkdräkt ger ett MYCKET bisarrt intryck.

2. Det är tabu att inte röra varandras huvudbonader. En turist åkte tydligen på stryk för nåt år sen när han flyttat en mongols hatt på en pub.

3. Har bara sett 2-3 cyklar och mopeder hittills. Konstigt med tanke på hur vanliga de är i andra asiatiska länder.

4. Inga Mongoler på de fåtaliga uteserveringarna, endast turister. Mongolerna håller sig inomhus.

5. Många högerstyrda bilar. Kinaimporterade?

6. Mongolerna har inga barnvagnar. De bär barnen i famnen.

7. De har inga skottkärror eller vagnar. Vägarbetare skottar sand och grus på en presennning och bär sedan iväg den för hand.

8. Fd Leninmuseet inhyser numera en biljardhall. Det STORA Leninhuvudet blickar nu ut över biljardbord. Jag blev inbjuden till en match men tackade nej. Ville inte förstöra Sveriges rykte utomlands då jag är en USEL biljardspelare.

9. Stan tar slut ca 2 km från absoluta centrum. Där vidtar stäpp och berg.

10. Gratis tandborste på hotellrummet men isande kallt vatten. Varmvatten är en bristvara.

11. Telefoner är också bristvara så många har som uppgift att ta betalt for att låna ut sin telefon. De sitter i gathörnen med en stor vit telefon med antenn, eller vandrar runt med den hängandes i ett läderbälte. Roligast var mannen med cowboyhatt, solbrillor, folkdräkt, läderstövlar och en telefon på magen. KULT!

På kvällen anslöt Stefan och Kent. De hade haft två fina dagar i bergen där de vandrat och ridit hästar. Verkar ha varit kul men det var tur att jag stannade i city och mötte Henrik eftersom hans Vodaphoneabonnemang inte funkar här. En stor känga till Vodaphone alltså. På kvällen gick vi ut på restaurang och briefade Henrik om våra första 10 dagar "on the road". Besökte en restaurang med mycket bra service och extremt bra priser. 2-rätters middag + en öl kostar ca 12 SEK.

Anders Thorsell , Ulaan Baator, 21 maj 2003. Kl. 15.19.