lördag 25 mars 2006

Mission completed in Stalingrad

"If we don´t smile it´s because we work hard to make YOU smile".

Citatet ovan säger lite om den svårförklarade ryska folksjälen med arbetande personal som sällan ler - även om det blivit en STOR skillnad på de senaste åren, till det bättre....Citatet stod på en dekal i Aeroflots sovjetinfluerade kontor här i Stalingrad/Volgograd.

Anledningen till mitt besök där var att det har blivit dags vända hemåt - mot good old Sundsvall. Stalingrad är den mest sydliga punkten vi når under denna tripp. Uppdrag Vostok har nu gått in i en ny fas och delats upp i lag Syd och lag Nord.

Staden Saratov var en trevlig bekantskap men Stefan och jag ansåg att vi bara måste vidare till Stalingrad med tanke på vår film som vi håller på med. Vi åkte, som ni läst, en ny tur med båt på Volga. Har nu rest 130 mil med flodkryssare! Det är enormt tunga historiska platser och monument att filma här. Vad sägs t ex om världens största staty - vägandes 5500 ton!

Runt kulle 102 ägde de blodigaste striderna i kriget rum och där ligger merparten av de ofattbara 1,2 miljoner stupade begravda. Gissa om det finns monument här... Först promenerar man längs "Hjältarnas allé" och möts sedan av den 79 meter höga statyn MODERLAND en svärdsvingande moder Ryssland som meddelar att ingen skall någonsin ge sig på Moderlandet. Vädret var underbart igår - ca 30 plus och vi stortrivdes naturligtvis.

Dagens oslagbara höjdpunkt var vaktavlösningen i salen med en brinnande jättefackla. Fyra soldater marscherar med raska steg och raka utsträckta ben och i den stora salen smattrar ljudet av stövlarna enormt coolt. Videomaterialet till denna sekvens har chans bli en framtida klassiker!

Det har blivit dags tänka på hemresan och det har varit en del turer kring denna. Jag hade tänkt ta det lugnt och slappna av här i Stalingrad. Därför bokade jag flight till Moskva på fredag men när jag vaknade i morse kände jag mig rastlös och ville vidare! Något som får sägas känneteckna denna resa. Snabba punktinsatser och så iväg. Ett slags house to house smash and grab operations :-)

Jag bokade därför om min biljett så att jag drar till Moskva imorgon. Jag kommer sedan stanna två dagar i Moskva och göra en del shopping innan det är dags att vända hemåt via Estland.

Stefans hemreseplaner är lite mer vilda och crazy. Han kommer flyga med mig till Moskva men sedan ta nattåget till Helsingfors och sedan bestämma om han ska hem till Sundsvall över midsommar eller stanna i Finland eller rent utav möta mig/oss i Tallinn.

Vad gäller Henrik och Kent har de idag anlänt med tåg till staden Kazan i Tatarstan. Oklart hur länge de stannar där men jag tippar på att de dyker upp i Moskva på torsdag.

Språkproblemen är definitivt vår största fiende här i Ryssland. Ofta kommer folk fram och snackar. Roliga nyfikna pensionärer vill kanske t ex veta om vi är från Germania men det skriker vi bestämt NJET på.

Ibland får språkproblemen dock mycket negativa konsekvenser. Fråga Henrik t ex. Han meddelade besviket i ett SMS idag att Michail Gorbachev hade besökt staden Saratov i söndags och det hade naturligtvis inte Henrik och Kent någon kännedom om. Surt!

Glömde förresten berätta att vi var och kollade på friidrottsträning igår. Stalingrad har ett stort idrottsuniversitet och under vårt besök såg vi en tjej hoppa ca 1.90 i höjd och detta iförd rysk landslagsdress. Kanske någon av Kajsa Bergkvists rivaler - men som sagt pga språkproblem får vi inget svar på den frågan...

Idag kom regnet till Stalingrad med besked. Därför har vi ägnat dagen att museibesök och shopping. Jag har handlat ett 20-tal cds med våra ryska favvogrupper bl a. En snubbe på en skivbutik var heljuste. Han och jag hade i princip samma favvogrupper i Britpop och syntfacket. Han sade att de flesta av hans favoriter är svenska artister.

Jag tipsade honom om banden Confusions, The Sounds och Melody club och han skulle skynda sig mot ett cybercafe för att ladda ner och lyssna in sig. Som det känns nu ska det bli juste komma till Mockba - kanske sätta tänderna i en Big Mac och känna storstadspulsen. Sammanfattningsvis är Stalingrad kult och ett måste för den historiskt intresserade.

Stalingrad/Volgograd. 2003-06-17. Anders Thorsell