fredag 24 mars 2006

Kriget mot Breznjevs dotter

"Denna elaka DEVOCHKA som snabbt döptes till Brezjnevs dotter skrek att vi inte fick beställa! Fröken Breznjev undrade till sist vad vi ville ha till frukost och förklarade samtidigt "spelreglerna". Frukost serveras kl. 08.00.00, inte 5 min. efter eller före för då blir ni utan".

Det var ett oerhört lyft och en kanongrej att åka flodbåt på Volga, Europas längsta flod!. Helt suveränt faktiskt. Sitta ute på däck och kolla in det vackra landskapet rekommenderas verkligen. Resan från Kazan till Saratov var på 900 km och tog 44 timmar. Det är även möjligt att åka hela vägen från Moskva ner till Astrakhan vid Kaspiska havet. Något jag funderar på att göra nästa år. Denna tur tar 8 dygn så det skulle bli som en transsibirientur fast med båt.

Vi backar bandet några dagar först. Vi åkte ett jobbigt, trångt och svettigt 16-timmars nattåg mellan Yekaterinburg och Kazan och personligen kände jag att nu hade gränsen passerats för vad gäller tågåkande. Kazan var en supercool stad där befolkningen består av 50% Tatarer och 50% Ryssar. Tatarerna härstammar från Djingis Khans arméer! De är muslimer men tycks inte bry sig så mycket om religion. Vackra moskéer pryder stadsbilden här och där.

Delrepubliken Tatarstan har förklarat sig självständigt mot Moskva och levererar inte en enda skattekrona till huvudstaden. Det var supersvårt hitta boende så vi hamnade en bit utanför centrum och dessvärre - ånyo utan varmvatten. Snyft!

Kazan ståtar med en mycket vacker stadsmur med vackra UNESCO-skyddade byggnader. Flodbåtar går att åka var 3:e dag och nästa båt gick redan dagen efter så vi fick bara ett kort stopp i Kazan. Men vilket lyft det blev åka båt! Frånsett då på en punkt: När vi gick till den trötta sorgliga restaurangen och ville beställa mat så blev det NJET NJET NJET. Alla matbeställningar måste göras dagen före - men hur skulle vi kunna göra det när vi precis gått ombord?

Den unga elaka tjejen skällde vad vi än frågade efter. Det enda som gick beställa var chips och öl. Personalen satt och mumsade på bröd, kött och soppor men denna elaka DEVOCHKA som snabbt döptes till "Brezjnevs dotter" skrek att vi inte fick beställa. Vid bordet bredvid oss satt ett gäng kinesiska turister men när de berättade att de var från SARS-drabbade Guandongprovinsen dog konversationen snabbt ut...

Fröken Breznjev undrade till sist vad vi ville ha till frukost och förklarade samtidigt "spelreglerna". Frukost serveras kl. 08.00.00, inte 5 min. efter eller före för "då blir ni utan".

Jag beställde té, bröd och ost. "Skolka? (Hur många) fräste Breznjev. - En portion! svarade jag.kl. 08.00 kommer så "frukosten": EN 5 cm dammtorr brödskiva med EN 5 cm ostskiva på. Snyft.

Vid lunchtid stannade båten 2 tim. i den vackra staden Samara så vi fick tid att rusa ut och köpa in några livsnödvändiga baguetter. Frånsett matmisären var båtresan som sagt underbar. Till slut var vi framme i Saratov och här är det full trafik på den långa härliga gågatan packad med uteserveringar. Ca 1,5 km lång är den och ölen kostar i vanlig ordning 5-7 kr och superba sallader kan intas för 5-10 kr! Ryssland är verkligen prisvärt!

Vi bor mitt i smeten i 2 st sviter som är ca 60 kvadrat. Kostar ca 300 dyra SEK per person och natt men det är det värt. Personalen har helt rätt attityd och hjälper gärna till med tvätten! Thank God!

I fredags var det en stor fet konsert på torget för att fira independence day. Tog en pubrunda sen och under lördagen bokade jag och Stefan båtbiljetter till Stalingrad/Volgograd. Kent och Henrik åker åt annat håll, troligen mot Rostov on don. Till Stalingrad är båtresan 400 km och den trippen kostar ca 350 kr i 2-bäddshytt.

Stefan har blivit helfrälst på den ryska popmusiken. Det har jag själv varit sen länge. Bland favoriterna nu kan nämnas FABRIKA, SVETA, RUKI VERK och PPK. Ha det bra där hemma.

Saratov, 2003-06-14. kl. 16.41