torsdag 2 mars 2006

Inga kulor i Sarajevo

Vilken resa det blev från Dubrovnik till Ploce!!! Som bekant så hatar jag att åka buss. Det är trångt, varmt och finns ingen toa och ingenstans att sträcka på benen. Ibland måste man dock krypa till korset och åka detta "djävulens påfund" till fordon men varje gång jag åker buss händer märkliga saker.

1988 åkte jag buss från Dubrovnik till Split och då höll ett hjul på att lossna. Nu var det dags för en ny skräckfärd. Bordade vad som såg ut som en ny fräsch Volvo. Bussen var fullsatt och jag satt med packningen upp till hakan. Efter ett tag började det störtregna. Det värsta skyfall jag nånsin sett. Det var 15 cm vatten på vägbanan och man såg INGET ut genom fönstren. Det regnade så mkt att stenar spolades ner från bergen och ut på vägbanan. Det regnade så mycket att Volvons aircon gav upp.

Ibland måste man dock krypa till korset och åka detta "djävulens påfund" till fordon.

Det tjöt öronbedövande i bussen och den maktlösa chaffisen försökte lösa situationen genom att skruva upp radion på max. "Summer of 69" skrålade i högtalarna och passande(?) nog "we're going down"...Efter ett tag började det läcka svart sörja från den havererade airconanläggningen. Det regnade dessutom in så folk "flydde" från fönsterplatserna till mittgången. Mitt i allt tumult åkte vi in i ett område som tillhör Bosnien och där var det passkontroll.

Mitt i allt detta kaos tappade jag TROLIGEN mitt Mastercard. Vet ej hur detta kunde ske. Det som inte ska, kan eller får hända var ett faktum. Jag vände ut och in på plånbok och säkerhetsficka 100 ggr - minst. Utan resultat. Kortet var borta. Hade förprogrammerat in numret till spärrservice i Sverige och ringde dit. Bussen stannade efter denna skräckresa i Ploce i Kroatien. Därifrån skulle jag borda ett tåg. Kunde ej ta ut pengar så det lilla jag hade i Kuna (Kroatiens valuta) räckte till 2 bananer och en torr bulle.

Träffade två justa engelsmän och kompade med dom på tåget. Vagnarna var gamla SJ-vagnar!!! Som dom såg ut hemma på 70/80talet!!! Klart coolt och oboy vilken tågresa!!! Fantastiska vyer från fönstret. Mellan Mostar och Sarajevo var det särskilt vackert! Men man ser även spår från kriget med bombade hus och splitter och kulhål.

Framme uthungrad i Sarajevo och där kilade jag raskt mot city och de gamla turkiska kvarteren. Alla banker stängda och som sagt - nu utan Mastercard. Lyckades handla en kebab med Euro. Bor för 15 Euro per natt och pengarna räcker till måndag kväll.

Nu ska jag få hjälp av min broder att få cash överförda till Sarajevo. Den svenska ambassaden lär nog ej vilja hjälpa till i ett sånt här ärende. Sarajevo är verkligen en cool stad som jag tycker mycket om. Det finns en hel del härjade och utbrunna hus men det mesta är på G att byggas upp igen. En något märklig atmosfär här men jag trivs klart mycket bättre än i Dubrovnik, trots då de finansiella problemen. Som det ser ut nu kan jag inte unna mig just mycket mer än två "lowbudget" kebaber om dagen och några flaskor vatten :-) Men som sagt. Kortet är spärrat och cash är på väg in så snart bankerna öppnar på måndag.

Over and out from Sarajevo!

2005-09-11, Sarajevo, Bosnien-Hercegovina