söndag 19 mars 2006

In i depå i Krasnoyarsk

Äntligen kom breaket vi väntat på! Vid ankomst i Krasnoyarsk efter 18 tim på tåg, med kläder i eländigt skick och efter att ha bott på hotell som styrs av clowner i Irkutsk var det skönt att lyxa till det ett tag och boka in Krasnoyarsks bästa hotell!

Vi bor på Oktoberskaya. Jag delar rum eller lägenhet med Stefan då vi har varsitt rum. Det fanns ca 10 handdukar per man, tandborstar, shampoo, tvål, sykit, skokräm, TV, minibar, gigantiska fluffiga kuddar mm i detta suveräna rum. Vill man ha något tvättat är det bara att ringa våningsvärdinnan. Kung! Behöver jag säga att hon fick det slitigt efter vårt hittills hårda schema som inte inrymt tvättning mer än i Ulan Bator.

Kikade ner på stan igår och blev glatt överraskad. Många uteserveringar och gott om folk i rörelse i denna miljonstad. 5 kr kostar 50 cl isande öl på torget. Bänkarna man sitter på är av samma typ som på Gatufesten i Sundsvall. Efter detta depåstopp beslöt vi kolla in stadens STORA fotbollsarena. Riktig tur hade vi, för när vi tittade förbi skulle precis matchen mellan Metallurg Krasnoyarsk och Ukalets Novosibirsk starta.

Ca 4000 på läktarna i ett stadium med kapacitet för kanske 30 000. Matchen blev ingen riktig höjdare. Det var bortalaget som stod för det mesta av spelet och lyckades efter ca 75 min. forcera in segermålet. Trots allt skönt att få se lite fotboll igen. Fotbollsabstinensen är stor efter att missa så många Allvenska GIF-kamper.

Efter fajten tog vi några öl på torget och träffade då ett gäng studenter som var hur roliga som helst. De propsade på att bjuda oss på grillfest idag, lördag, men då denna fest skulle betonas på mängder av vodka och starta redan kl. 13 så tackade vi artigt men bestämt NJET. De andra grabbarna drog imorse iväg för att se ett av världens största vattenkraftverk men jag bestämde mig för att istället vandra runt i den trevliga staden istället. Skönt att gå omkring själv ibland.

Snart väntar Novosibirsk. Åker förmodligen imorgon natt dit. Först en liten topplista:

INNE:
- Gränsvakternas dag. Firades den 28 maj. Soldaterna drack vodka till de ramlade omkull.

- Kebab på torget i Krasnoyarsk. Dämpar den värsta snabbmatsabstinensen.

- Pulvermat. Soppor, nudlar gröt, funkar utmärkt på tåget mha vattenkokaren i varje vagn.

- Värmeböljan. Svetten forsar i pannan. Kvicksilvret på 30 plus!

- Aqua Minerale mineralvatten

- Baltika Nr 3. Rysk mellanöl.

- Varmvattenduschar. (Mongolietfrossan har inte släppt än)

- GIF Sundsvall

- Den charmiga fransyskan som bodde granne med oss i Listyanka
-------------
UTE
- Avstånden. En 90-milatripp syns knappt på kartan - men vi har gott om tid kvar ännu.

- De folkilskna idiot-receptionisterna på hotell Arena i Irkutsk

- Listvyanka och naturen...
Här finns inget att göra i byn med 2500 pers. Allt kretsar kring att gå promenader i naturen längs Baijkalsjön men sikten var obefintlig i det närmaste pga dimbildning.

- Den charmiga fransyskans pojkvän...

Krasnoyarsk, Ryssland, 2003-05-31 kl. 15.30

Anders Thorsell