måndag 20 mars 2006

Härlig ovisshet i Omsk

Stefan har gått in i "rysskäkväggen"

Snart har vi avverkat hela 200 timmar på tåg och det börjar nu kännas i kroppen...
Allt bökande och stökande med utrustningen i kupén och att man är i vägen för varandra hela tiden blir med tiden jobbigt. Bättre är att åka nattåg. Idag reste vi dock under dagtid då vi inte alls tyckte om Novosibirsk och ville därifrån så snart som möjligt. Ankomst Omsk på kvällen. 1,3 milj. invånare. Här har Dostojevskij suttit fängslad under mitten på 1800-talet. En tanke föddes på vägen hit då vi skulle behöva ett break från tåget. Kanske skulle det gå att åka flodbåt till Tobolsk?

Efter att ha åkt taxi med en idiot till chaufför stod vi utanför hamnterminalen och letade bland den bristfälliga informationen/anslagen. En vänlig kvinna tog oss till sist med ut till en pråm vid floden och sa att imorgon onsdag skall det formodligen gå en båt till Tobolsk.

Hur lång tid, vad det kostar osv har vi ingen aning om. Det får vi ev. :-) veta imorgon kl. 7 när kontoret (formodligen) öppnar. Det blir många gissningar och antaganden när man inte talar ryssens språk... En liten båtresa på ett par dar kan nog bli ett bra break - eller rena pinan. Det kan ju vara så att inget finns att göra eller köpa där. Vi får se imorrn! Skön ovisshet. Får vi eller vill inte resa med båten är det bara att hoppa in på tåget och styra kursen mot Yekaterinburg.

Att hitta boende är inte alltid/ofta lätt i detta land. Suck! Ta igår eller idag som skrämmande exempel. Om du tänker dig ett hotell dubbelt så stort som skatteskrapan i Sundsvall och så tittar du mot fasaden och ser att ETT av de kanske 400 fönstren lyser då har du svårt att smälta när receptionisten gäspar och suckar och säger förslött att hotellet är fullbelagt.

Riktigt irriterande kan detta vara och det var på vippen att vi stod utan boende här i Omsk. Nobbad på det första hotellet men på det andra lade vi huvudena på sned och bad så snällt att babushkan till slut låta oss bo där - trots att hon först sagt att det var fullt. Spasibo!

Omsk känns som en trevlig stad och vädret har varit förträffligt under dagen så Omsk får 4 st tallrikar Borstj i betyg av 5 möjliga.

Sen får vi se var vi dyker upp härnäst. Tobolsk eller Yekaterinburg är de hetaste gissningarna just nu

Ps. Stefan är överlycklig just nu. Han har nämligen hittat en förteckning över Mcd-restauranger i Ryssland. Tror att Stefan har gått in i "rysskäkväggen" och att han riktig längtar efter en västerländsk nostalgitripp.

//Anders Thorsell. Omsk, Ryssland, 2003-06-03 . kl. 23.40