torsdag 2 mars 2006

Cirkeln sluts i Dubrovnik

OK! Nu är jag i Dubrovnik, Kroatien. Det var hit jag bl.a reste under min allra första luff, 1988. Då satt jag, Henrik och Magnus och asgarvade över de löjliga priserna. Vi åt och drack för mindre än peanuts. En måltid med oxfile, öl mm. kostade sällan över en tjuga.

Idag, 2005, har skrattet fastnat i halsen så att säga. Förstår inte varför men så snart det börjar komma turister så blir det fantasipriser. Dubrovnik är då som nu otroligt vackert men med i det närmaste Sverigepriser kan jag inte ge mer än 2 av 5 i btyg.

Betygslistan toppas så här långt av:
Bratislava: 5
Belgrad: 4
Szeged: 4

Liten tillbackablick mot Belgrad först: På söndagen var det kanske 100 000 pers som var ute och flanerade på kvällen. Jämförelsen med Sundsvall haltar betänkligt men Belgrad är kanske 15 ggr så stort men i Sundsvall har vi 50 pers på stan en söndag... WHY?

Jag reste inrikesflyg med YAT mellan Belgrad och Tivat i Montenegro (500 kr). Tog sen en taxi till Kotor och det var som sagt en fin stad men den "räckte" bara någon timme... Jag bodde hos en familj 10 m. från den supersnygga katedralen. Från en närliggande restaurang skrålade en "Loa Falkman-kopia" på kvällarna och varje halvtimme slog katedralens klocka så att man i det närmaste flög ur söngen. Det fanns NADA att göra på kvällarna och sen att det blev vattenstopp gjorde inte saken bättre. Ingen dusch, ingen toa. Folk sprang omkring med vattendunkar och sen var det trångt i buskarna så att säga då inga toaletter fungerade... :-)

Familjen jag bodde hos var superjusta, förutom "Gestapotanten" som 3 sek. efter man varit på toa kutade ut och inspekterade "förödelsen". Hon var mest grinig hela tiden medan "gubben" och dottern var superjusta och bjöd på kaffe och kex på balkongen. Faktiskt en superbra fördel att man lärt sig lite ryska och polska eftersom Serbiska påminner mycket om dessa språk. Vi kunde konversera ganska bra!

I MP3-spelaren (har med mig 10 000 hits).
Just snurrar:
JJ72: Oxygen
Rob D: Clubbed to death
Motorcycle: As the rush comes
Duran Duran: Girls on film, multiremix

Kotor var relativt dyrt och det fanns inget att göra. Inte ens ett cybercafe... Tog bussen till Herceg Novi och "kompade" med några polacker vidare till Dubrovnik. En "kärring" mötte upp vid busstationen i Dubrovnik och jag inkvarterade mig hos henne och hennes "goa" gubbe. Han bjöd på nån slags häxbrygd i välkomstpresent. Vet inte var det var för sprit mer än att han gjort den själv och att det smakade "satan" :-) Tog några varv i gamla stan i Dubrovnik på kvällen. Vackert! Men jag kände direkt att här blir jag inte långvarig. Blir bad imorgon och sedan dags att dra till mer intressanta platser som t.ex. Sarajevo. Troligen bussar jag dit den 10e!

2005-09-08, Dubrovnik, Kroatien