söndag 26 februari 2006

Rysk fotboll, del 3

Match 3:
Metallurg Krasnoyarsk - Chkalovets-1936 Novosibirsk.
Våren 2003 är det äntligen dags att åka Transsibiriska järnvägen. Sibirien är som bekant svinkallt på vintern. Inte lika känt är att det är stekhett på sommaren. Vi köper en hockeytrunk i Moskva och fyller den med mat, öl och vatten. Det kommer väl till användning då det är mycket varmt under tågresan. Efter 640 mil och 104 timmar kommer vi slutligen till Ulan Bator i Mongoliet.

Det vore verkligen en höjdare att se en match i Mongoliska ligan men hur mycket vi än anstränger oss lyckas vi inte klura ut något spelschema. Efter 5 dagar med förfrågningar om fotboll får vi ge upp och vänder åter mot Ryssland. Stannar till vid Bajkalsjön några dagar och sedan ställs siktet mot Krasnoyarsk i Sibirien. Snacka om fullträff! Här är det 30 grader varmt och packat med uteserveringar och caféer. En halvliter iskall öl kostar härliga 5 kronor.

Den mäktiga Jenisejfloden delar staden och här finns sevärdheter som t ex Stolby National Park. Det är en härlig atmosfär och fullt med trevliga och nyfikna Krasnoyarskbor. -Welcome to Siberia, the real Russia!

Från hotell Krasnoyarsk har man en underbar utsikt över floden och jag skymtar ett stort stadion på andra sidan floden. Det är en promenad på ett par kilometer men ett "stadion-fan" vill naturligtvis ta chansen. "Bonnrötan" slår till när det visar sig att matchen mellan Metallurg Krasnoyarsk och Chkalovets Novosibirsk precis skall till att starta. Ett äkta Sibirienderby då det skiljer "endast" 80 mil mellan städerna. Utanför arenan säljer man torkad gädda och naturligtvis öl och vodka. Kalasväder som sagt. Slår oss ner och inhandlar en Baltika Tri och solen värmer skönt. Matchen är helt okej och Krasnoyarsk vinner med 1-0.