söndag 26 februari 2006

Rysk fotboll, del 2


Match 2:

Dynamo Vologda-Sportakedemiklub Moskva. 1-0 (2001)
Våren 2001 är det dags att se sig omkring i norra Ryssland och på Kolahalvön. Från karga och mycket sovjetiska staden Murmansk vill vi ta oss vidare med tåg till Archangelsk. Detta visar sig vara helt omöjligt då tågen dit från Murmansk bara går en gång i veckan.

Efter fruktansvärt hårda duster med en folkilsken babushka till biljettförsäljare drar vi istället vidare mot Sundsvalls vänort, Volchov. Kollar in café Sundsvall och åker sedan Sundsvallsbuss. Det är otroligt nog samma buss som jag åkte till skolan med på 80-talet och de svenska reklamskyltarna hänger fortfarande kvar! Bussarna har skänkts av Sundsvalls kommun och de är mycket uppskattade av lokalbefolkningen. Jag skänker bort en GIF-halsduk till Vladimir, en präst som spelat jazz på Kulturmagasinet i Sundsvall en gång i tiden…

Tyvärr får vi inte se någon match här men i nästa stad, Vologda, har vi turen på vår sida. Stora affischer på stan förklarar att det skall spelas match i div. 2 mellan Dynamo Vologda och Sportakedemiklub Moskva. Problemet med Vologda är att vi inte hittar någonstans att bo. Vi traskar runt med ryggsäckarna ett bra tag och besöker fyra olika hotell men de vägrar alla ta emot oss.

Receptionisterna hänvisar till någon detalj i vårt visum och vägrar släppa in oss. En superjuste tjej (som dessutom pratar engelska!) hör vårt klagande och bönande i de fjärde hotellets reception. Hon erbjuder sig hjälpa till och en stund senare har vi äntligen checkat in på hotell nr. 5. Som tack för hjälpen bjuder vi med henne på matchen. Framme vid stadion blir det nästan pinsamt när vi ser biljettpriserna. De dyraste platserna kostar ynka 7 (!) kronor - vi som skulle vara generösa mot den snälla tjejen... Vi tar plats på sittplatsläktaren bredvid stadens borgmästare och kilar sen iväg och handlar en öl. Ryssland är Ryssland och det går alldeles utmärkt att köpa sig en utsökt öl av märket Baltika om man så önskar.

I Vologda är planen i ett bedrövligt skick. De som klagade på den gamla mattan på IP i Sundsvall borde göra ett studiebesök här. Det finns knappt ett endaste grässtrå utan det är en riktig leråker och den sämsta plan jag någonsin sett.

Matchen drar igång och det går snabbt upp för oss att någon organiserad fotboll inte går att utöva i den här sörjan. Dynamo ser hetast ut och de vill verkligen vinna matchen medan Moskva ställer 11 man i egna straffområdet. Det är omöjligt att passa bollen eller springa med den. Därför tjongar Dynamo långbollar som stannar i lervällingen och Moskvas "igelkottar" bara rensar undan bollen. I andra halvlek blir det väldigt mörkt men arrangörerna väljer att inte tända elljuset (penningbrist? för mycket vodka?). I dunklet lyckas dock Vologda forcera in bollen och kan avgå med segern. T om mina
ointresserade kompisar tycker att detta blev en underhållande tillställning och fotbollsparodi.