söndag 26 februari 2006

Rysk fotboll, del 1

Jag har luffat en hel del i Ryssland då det fördelaktiga prisläget och närheten till Sverige gör det billigt, bra, och intressant att resa i detta konstrasternas rike. Det ger mycket upplevelse per krona samt ett spännande miljöombyte. Jag tycker bäst om att resa med tåg då de håller en bra standard och skänker många intressanta möten på vägen.

Bristen på information kombinerat med språkproblem är en Rysslandsresenärs största gissel. Det är därför svårt att pricka in matcher ihop med ett ofta väldigt tidspressat resschema. När man tågluffar vet man ju inte på förhand riktigt vilken dag man kommer till de olika destinationerna. Då och då har man dock tur och "ramlar" över en och annan match och här kommer några reflektioner över att bevista ryska fotbollsmatcher:

Har ännu inte haft turen att få besöka någon match i högsta ligan och det är främst pga informationsbrist. I princip består halva serien av Moskvalag och du ser knappast affischer på stan för dessa matcher. Man är istället hänvisad till ryskspråkiga fotbollssajter. Att fråga "Ivan" på stan är lönlöst. Får man mot förmodan ett svar så är det oftast felaktigt... Nu kanske jag låter negativ men detta är samtidigt lite av charmen med Ryssland, att man aldrig på förhand vet vad som kommer hända eller vart man hamnar. Flexibilitet är ett nyckelord.

Match 1:
Uljanovsk-Iskra Engels. 0-0 (1999)
Hösten 1999 gör jag och mina reskompisar en resa med båt längs Volgaregionen, Resan startar i Moskva och går sedan vidare till Uljanovsk. Staden Uljanovsk med 500 000 invånare är känd för EN sak och det är att Sovjetunionen grundare, Lenin, föddes här. Här har tiden stått stilla sedan Sovjetunionens kollaps och detta är långt ifrån Moskvas rikedom och neon. Under vårt besök fanns det EN restaurang att tillgå i staden och där tog det en timme att få in en "skosula" till biff. Brödet var i alla fall gott!

Efter middagen ramlar vi av en slump in på matchen i division 2 mellan Iskra Engels och hemmalaget Uljanovsk. Stadion "inramas" av typiska gråfula lägenhetskomplex och gräset är minst lika dystert. Belysningen är verkligen undermålig men det är hyfsat med folk på läktarna. Ställningen är 0-0 och hemmalagets spelare gör allt för att filma till sig en straffspark. I slutminuten lyckas "planen" och domaren pekar på straffpunkten. Fansen jublar och stormar planen av lycka. Straffläggaren skjuter dock utanför och kort därefter är matchen slut. Nu vill istället de sk. fansen snacka allvar med "sina" spelare och det är mycket upprörda känslor. Spelarna tvingas mer eller mindre fly ut i omklädningsrummet.

Uljanovsk är ett enda "Leninzoo" med museum och meningslösa monument där Lenin uträttat "fantastiska" saker som att t ex promenera i en skog.