tisdag 28 februari 2006

Paprikafestival i Szeged

Jag glömde förresten nämna att Patrick Swayze var på den där kändisfesten - om nu någon minns honom. Östeuropa är "sopstationen/"ändstationen för gamla b-kändisar. Såg t.ex att Kool and the gang ska lira i Bratislava. Själv hamnade jag skämmigt nog en gång för 2 år sen på en festival med Bad Boys Blue som "attraktion", i Estland. Kan inte tänka mig något mera OFF...

Som sagt ett mycket högt betyg till Bratislava. På minuskontot kan väl i ärlighetens namn sägas att det kostade en del kulor. När det billiga boendet är utbokat och man reser själv kan utgifterna dra iväg. Nu fick jag pynta dyra 4OO kr per natt cirkus. Detta för det gamla sovjetiska paradhotellet Kyjev. Det renoverades väl på 7O-talet senast. Men supercentralt och stort och mäktigt.

Mäktig var även den sovjetiska kyrkogården där ca 5OOO fallna hjältesoldater vilar. De stupade i slaget om Bratislava 1945. Coola monument på toppen av Slavinberget. Men ack vilken jobbig promenad i hettan - men det var värt varje svettdroppe.

Tidig uppstigning i morse. Klockan jag fick av min far var inte mycket att ha :-) Den går 2 timmar fel om dagen men som tur var finns det klocka i mobilen. Studsade upp kl. 6 och drog med tåg till Budapest (3 tim). Sen bytte jag raskt där och åkte mot Szeged i södra Ungern. En stad med 18O OOO inv. ligger 12 km från Serbien.

Solen stekte igen men stationen renoverades så det såldes inga biljetter (Jag hade tänkt dra till Serbien). Fick traska nåra km. till city och gillade vad jag såg så jag beslöt mig stanna över natten. Superservice på turistbyrån. Dom visade mig var jag skulle köpa biljetter och sen bokade dom in mig på ett "Pensione" vid stationen. Ska upp ÄNNU tidigare imorgon. Uret tjuter klockan 5... Gäsp.

Serbia here I come. Ska försöka ta mig till Belgrad imorgon. Det pågår en paprikafestival här just nu. Det ligger triljoner paprikor på gatan och folket dricker öl. Lite udda men coolt.

2005-09-02, Szeged, Ungern

Fortsättning följer