måndag 27 februari 2006

Full pott för Bratislava

I gamla stan i Prag var det lika trångt som i Mongkok i Hong Kong och då är det världens mest tätbefolkade plats :-)

Jag drog med tåg vidare till Tjeckiens näst största stad, Brno. Det var ungefär lika kul som att deklarera och lika intetsägande som ett glas minimjölk. Bara att spotta ut och dra vidare, tågluffarens dröm - att bara kunna dra "without obligations".

Brno fick "chansen" i tre timmar utan att övertyga. Bordade istället ett nytt tåg mot Slovakiens huvudstad, Bratislava. Och vilken stad! Ojoj. Jag hade betyget 4 tidigt framme men då jag tjuvlånade toan pa McD hörde jag "The Reflex" med Duran Duran i högtalarna. Då var det bara att kapitulera och förära Bratislava med en 5a i "Backpacker's travel awards".

Apropå utmärkelser var det "flådig" fest modell värre igår kväll då Slovakiens största TV-personligheter skulle koras. Först var det prisutdelning på operan. De välklädda gästerna anlände en efter en vandrandes den röda mattan fram medan kändisfotograferna (jag med) trängdes.

Det måste vara något slags rekord i antalet uteserveringar per kvadratmeter.

En förlängd 6-hjulig "hundkoja" utanför med champangnebar och pool (!) drog många nyfikna blickar. Bratislava är verkligen en cool stad. Det måste vara något slags rekord i antalet uteserveringar per kvadratmeter. Staden liknar en mix av Riga, Sevilla och Insbruck.

Berömvärt ar också att uteserveringarna är en naturlig del av stadsbilden och ej som hemma med (kravall)staket, avspärrningar och verandor. Man har även kopierat(?) Sundsvalls drakparad fast med kor istället for drakar. (Dvs. det står utsmyckade kor som monument efter gatorna). Mer om detta på http://www.cowparade.sk.

Testade den välsmakande lokala ölsorten Zlaty Brazant och kollade därefter in kändisfesten på nytt. Efterfesten ägde rum på superflotta SAS Radisson hotel. En snubbe i träningsoverall hörde definitivt inte hemma där bland den uppklädda societeten. Mannen tog fart och "tjurrusade" mot entren - utan problem. Jag tog rygg och vips var jag inne! Medan "Adidasmannen" glufsade i sig från gratisbuffén minglade jag i lokalen och fotade diverse "Slovakian stars" :-) Vakterna granskade mig ibland lite skeptiskt eftersom jag inte hade den mest passande klädseln. Men när dom såg kameran tog dom mig för den paparazzi jag är! Har aldrig varit på en mer snofsig och elegant tillställning... Bratislava rules! Budapest härnäst!

Say it by numbers
Andel turister i gamla stan i Prag: 99,5
Andel turister i gamla stan i Bratislava: 0,5
Dagens temperatur: +33.

2005-09-01. Bratislava, Slovakien